Afdichting N31

Afzinken van folieconstructies voor de verdiepte aanleg van infrastructuur

Het aanbrengen van een folieconstructie in den natte (het ‘afzinken’ van folieconstructies) is de specialiteit van Genap. Doel is om een kunstmatige niet-waterdoorlatende barrière te creëren om daarna de infrastructuur en kunstwerken in droge omstandigheden te kunnen bouwen. Deze bouwwijze is uniek in de wereld en hangt samen met de typische bodemgesteldheid in Nederland.

Bij deze methode ballasten we de folie met zand voor het evenwicht en binnen de folieconstructie brengen we een lager polderpeil aan. Het afzinken van een folieconstructie is betrekkelijk eenvoudig en prijstechnisch aantrekkelijk, zeker in vergelijking met onderwaterbeton of bronbemaling.

Het eerste project werd in 1984 uitgevoerd nabij Amelisweerd en inmiddels is de methode niet meer weg te denken uit de weg- en waterbouw. We kunnen de methode bovendien zeer goed toepassen binnen damwandkuipen, al dan niet in stedelijk gebied.

Overigens kunnen we op deze wijze niet alleen een kunststoffolie in den natte aanbrengen, maar ook andere geokunststoffen zoals bentonietmatten en foliebeschermende geotextielen, de zogenaamde non-wovens.

 

Top