Folieconstructies

Folieconstructies voor infrastructuur - droge aanleg

In de grond- weg en waterbouw worden toeritten naar onderdoorgangen van tunnels en aquaducten en ook verdiepte liggingen vaak uitgevoerd met een folieconstructie als waterkering van het grondwater. De waterdichte folie moet daarbij op zo’n niveau zijn aangebracht dat het verticale evenwicht is gewaarborgd, waardoor de folieconstructie niet kan opdrijven.

Bij de droge aanleg van een folieconstructie betreft het meestal een (LLD) PE kunststoffolie. Rollen van circa 7 meter breed worden op locatie verwerkt tot de gewenste folieconstructie. Aansluitingen aan betonconstructies worden uitgevoerd met behulp van een gemodificeerde PE-folie (bekend als MP 950-20). Deze folie mag gevouwen worden en kan dus worden voorzien van een touwzoom en/of gaten ten behoeve van klemprofielen.

Als bescherming tegen de ondergrond en/of aanvulzand worden vaak beschermvliezen toegepast. De keuze van het type beschermvlies is afhankelijk van de vervuiling in het zand. In de regel wordt gekozen voor een non-woven beschermvlies met een gewicht van 500gr/m². 

 

Top